Translate

dimarts, 9 d’octubre del 2018

Feixisme

El ressorgiment ultradretà torna a ser global.
Foto: 
Fa 9 h



VOX aplega 10.000 persones a Madrid, amic, el mateix dia que Jair Bolsonaro obté el 46% dels vots al Brasil –país que també va patir una dictadura–, la mateixa setmana que Matteo Salvini acusa la Unió Europea d’arruïnar Itàlia –com deia Mussolini de les democràcies a principis del XX– i el mateix mes que Madeleine Albright (la primera dona que va ser secretària d’estat dels EUA, amb Bill Clinton) publica el seu assaig Feixisme, un advertiment. És com per a estar preocupat, no? 

De fet, les alertes ultres fa temps que estan actives i si bé a cada racó del planeta el ressorgiment ultradretà respon a circumstàncies locals el fenomen torna a ser global. Miràvem el moviment Le Pen com un mal de la societat francesa i a Alemanya també els ultres guanyen eleccions, alertes... En un altre llibre recent, La crisi catalana, el president Carles Puigdemont argumenta que la desaparició de la democràcia cristina –a qui atribueix la construcció de la UE– ha fet trencar la confiança en Europa, que està perdent “els valors republicans” de la igualtat i la fraternitat. 

Albright es pregunta perquè tornem a parlar de feixisme al XXI i es contesta: “Si era una ferida del passat, l’elecció de Trump ha estat com retirar la bena i endur-se la crosta”. El pus és només un símptoma, recordem. És dimarts, comencem la setmana en la què jo també treballaré divendres;)

Article publicat al diari La Mañana el 9 d'octubre de 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada