Translate

dimarts, 21 de maig del 2019

Catorze

Última instantània dels 27 regidors de l'Ajuntament de Lleida
que han finalitzat el mandat que es va iniciar ara fa quatre anys.
Foto: Ajuntament de Lleida


És el número de regidors que garanteix la majoria absoluta a la Paeria, amiga, i qualsevol altre xifra inferior que es doni a les eleccions de diumenge és sinònim de pacte. De fet, hi ha hagut més governs de coalició a l’Ajuntament de Lleida que el que diu la propaganda: Dels 11 executius en 40 anys, només 5 ho han estat en majoria absoluta del PSC (tres d’Antoni Siurana i dos d’Àngel Ros). 

La resta han estat tot tipus d’acords: l’anomenat del Progrés al 1979 –amb Josep Antoni Duran Lleida de tinent d’alcalde–, el del convergent Manel Oronich amb PP i Freixes del 87 fins a la moció de censura del 89, el de Siurana amb els trànsfugues del 89 al 91, el de socialistes amb Iniciativa del 1995 que fins i tot es va allargar al mandat posterior tot i l’absoluta de Siurana al 99, i el tripartit PSC-ERC-ICV de 2003 a 2007. Però l’alcalde ha estat sempre del PSC, puntualitzes... 

Perquè aquesta ha estat la variable més invariable en quatre dècades: el PSC és sempre la llista més votada a les Municipals de la ciutat de Lleida i quan no obtenia la majoria absoluta tampoc no es reunien al davant 14 vots per proclamar un altre Paer en Cap, tret del bienni Oronich. 

Per això Ros va poder governar amb només 8 regidors amb el suport extern de Cs i PP i –la història es repeteix– l’absorció d’una trànsfuga al final. És dimarts, comença la setmana calculadora en mà;)

Article publicat al diari La Mañana el 21 de maig de 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada