Translate

dimarts, 13 de novembre del 2018

Espanya sospira

Sobre l'obra del professor Xosé Manoel Núñez Seixas


Suspiros de España, amiga, és l’encertat títol del darrer llibre del gallec Xosé Manoel Núñez Seixas, doctor en Història Contemporània i especialista en els nacionalismes comparats a l’Europa del segle XX. Parteix el seu assaig d’una pregunta incòmoda: “Existeix el nacionalisme espanyol?”, i comença a descriure la història de l’espanyolisme entre 1898 (quan es perden les colònies d’ultramar) i 2018. 

És d’aquelles lectures estranyes, en les quals veus negre sobre blanc algunes idees que m’havien rondat pel cap però que algú les sap sistematitzar, posar en context i explicar de manera entenedora. La seva aportació documentada és especialment rellevant pel que fa als intents de PSOE i PP en les darreres dècades de donar contingut a un sentiment d’orgull de pertinença a Espanya que no siguin només accions de reacció contra els nacionalismes subestatals o perifèrics. 

Més interessant es torna quan entra a analitzar les actuals propostes de Ciutadans i Podemos, còpies més o menys remasteritzades de l’aznarisme i el felipisme que es queden només amb la música però sense assumir del tot la lletra. Serà perquè un dels símbols, la Marxa Granadera convertida en himne, només pot ser taral·larejat... O sospirat, si es tracta dels nostàlgics dels 40 años de paz. És dimarts, comencem la setmana;)

Article publicat al diari La Mañana el 13 de novembre de 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada