Translate

dilluns, 10 d’agost del 2015

Podemitas i separatistes

Així es veia la independència de Cuba...
Una de les grans revolucions de continguts al seu dia en la premsa escrita va ser la inclusió d’il·lustracions en les informacions, sobretot en les portades dels diaris, per aportar un plus d’opinió intencionada a les notícies. Es tractava de guiar la lectura des del primer cop d’imatge. I com que la vida mateixa, com la política, es bipolaritza en bons i dolents, es buscava dimonitzar (literalment) i ridiculitzar al màxim al contrari que, òbviament, era tractat com a enemic i no com a rival.  


Que una imatge val més que mil paraules no és una frase que s’inventés en l’època de la fotografia, de la seva efectivitat en donaven constància ja els pioners de la premsa moderna. Passades les centúries, la cosa continua igual. Hem canviat el huecograbado pel photoshop i les banyes i cues de Belcebú per les expressions “podemita” i “separatista”... 

I la intencionalitat ha saltat de les vinyetes als titulars, especialment en alguns mitjans digitals. Algú es pensa que és més fàcil trencar la vara de la veritat en l’espai líquid d’internet que a la física fulla de paper. El súmmum és quan els dos epítets recauen sobre una mateixa persona... bé, persona per dir alguna cosa, clar...  Ens veiem dilluns vinent?



Article publicat al diari La Mañana el 10 d'agost de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada