Translate

dilluns, 24 d’agost del 2015

Extremistes i moderats

Agafen als pitjors per fer-los passar com a mostra dels millors 
o als més vils com a exemple dels il·lustres
Foto: Pixabay


Ignoro com s’anomena la figura retòrica que domina el discurs polític actual (ja ens ho veurem en alguna pregunta de la Selectivitat), però consisteix en presentar l’altre com a un perillós extremista. La tècnica es basa en agafar als pitjors d’entre els contraris i fer-los passar com a mostra dels millors, o que posin als més vils dels nostres com a exemple dels més il·lustres i, després, afirmar que tots són, o som, iguals...

No es tracta, doncs, de la simple injusta generalització, sinó de la sublimació dels més nefastos personatges d’un grup per negar qualsevol virtut a allò que defensa, que s’etiqueta i es redueix al pitjor dels extrems del discurs general. En aquest clima d’exaltats es busca premiar els moderats.

El que passa és que molts d’aquests assenyats em recorden un personatge de Dickens, un nou ric illetrat que pagà una persona perquè li llegís llibres i va arribar a un punt d’intel·ligència en el qual es debatia entre si s’havia de creure tot el que escoltava, la meitat o res. “Com a persona moderada que era es va decidir per creure només la meitat, però la qüestió continuava sent: quina meitat? Mai va arribar a superar aquest escull”.  Ens veiem dilluns vinent?


Article publicat al diari La Mañana el 24 d'agost de 2015





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada