Translate

dilluns, 27 de juliol del 2015

Petites coses

Un llibre recomanat per moltes coses, petites coses


Mentre els uns i els altres anaven jugant amb llistes de noms per a veure si trobem un lleidatà o lleidatana equiparable a Lluís Llach, servidor gaudia les pàgines finals de la novel·la El discípulo de Gutemberg (Rocaeditorial), de la periodista i tipògrafa nordamericana Alix Christie. 

En essència, descriu els tres llargs anys en els quals l’inventor de la impremta i el seu equip va trigar en imprimir la Bíblia de manera clandestina i davant les acusacions d’heretgia d’aquells que vivien de copiar llibres a mà: Igual que ara els més recalcitrants defensors dels diaris en paper acusen els digitals de no tenir ànima periodística... 

Són petites coses les que fan canviar el món, com la que va trobar fa pocs anys en Dionís Gutiérrez, l’últim tipògraf que s’acaba de jubilar a la Diputació de Lleida. Aquesta petita cosa era dins una màquina de fondre tipos, les lletres de plom amb què s’imprimia abans de l’era digital. La màquina acabava d’entrar en desús i dins tenia encara la seva darrera feina: els tipos del signe @. 

Una petita peça metàl·lica amb tanta força com per trencar tot un sistema productiu. Com petit és un simple vot dins una urna inspirada pel cosí del diable... Ens veiem dilluns vinent?


Article publicat al diari La Mañana el 27 de juliol de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada