Translate

dimarts, 18 de juliol del 2017

El 18 de juliol i Primo de Rivera

El magnífic llibre de Josep Varela sobre Felip Solé
conté una potent reflexió sobre el mal de la dictadura de Primo de Rivera


Hauria de parlar d’aquesta data, amic, inici d’una cruenta guerra que va parir el règim feixista més llarg en la història d’Europa i dia en què es presenta una demanda contra la Paeria per mantenir alguns noms als carrers. Però en lloc del general Franco en vull parlar d’altre mal militar, Miguel Primo de Rivera, que va donar un cop d’estat al 1923 –amb l’aquiescència del rei– i va mantenir la seva dictadura fins al 1930. Generals que es revolten contra el poble al qual han de servir!, t’indignes... 

El magnífic llibre de Josep Varela, Felip Solé i Olivé, pedagogia i tenacitat al servei d’un país (IEI), em permet anar més enllà. Descriu amb detall la vida de qui va ser el millor director de la Normal, la que ara és la Facultat de Pedagogia. Un catalanista de dretes i catòlic que va ser castigat pel règim de Primo per ser catalanista, buscat per la República en guerra per ser de dretes i catòlic, i depurat finalment pel franquisme sense esma ja per a continuar lluitant en solitari per la terra i la llengua. 

Em quedo amb una potent reflexió d’en Varela: Parlem poc de Primo per la crueltat de Franco, però en l’origen està l’innecessari clima de crispació política que va imposar el primer –sobretot contra Catalunya–, i que va forçar que la Segona República nasqués ja amb la llavor de la confrontació que esclataria el 18 de juliol de 1936. És dimarts, comencem la setmana;)

Article publicat al diari La Mañana el 18 de juliol de 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada