Translate

dimarts, 18 d’abril del 2017

El paper i el bit

Obres impreses sobre paper han resistit 500 anys...


Llegia fa poc –en paper of course– a Umberto Eco (De la estupidez a la locura, Lumen) defensant el paper com a suport tecnològic de transmissió de coneixements enfront la volatilitat del bit informàtic. En diràs, amic, que mirant cap a un altre Sant Jordi surto en defensa del llibre clàssic, però és que sé que t’agradarà el raonament, com sempre brillant, del professor que va morir ara fa poc més d’un any. 

Sabem que les obres impreses sobre paper –amb base de tela– han resistit 500 anys, i que els llibres fets amb paper procedent de la fusta aguanten raonablement bé prop d’una centúria, i des que els impressors utilitzen papers lliures d’àcids la vida d’aquest suport es pot doblar. En canvi, cap enginy informàtic ha pogut demostrar la seva capacitat de resistència al pas del temps. 

Això és una bajanada! recrimines... A veure, podries ara llegir algun document que vas guardar en un floppy? Per començar, cap ordinador té ja lectors de floppys. Una peli en VHS de fa 20 anys es veuria avui –si trobes un d’aquells trastots– amb la mateixa qualitat? 

I tant el CD-ROM com el DVD són ja relíquies davant les memòries USB, que d’aquí tres anys seran estris que també ens destorbaran ocupant els baixos d’estanteries plenes de desfasats llibres en paper que si els obres els pots llegir... És dimarts, comencem la setmana de Sant Jordi;)

Article publicat al diari La Mañana lel 18 d'abril de 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada