Translate

dilluns, 28 de juliol del 2014

Memòria de Víctor Torres


Víctor Torres i Josep Tarradellas a la portada del llibre de Pagès Editors


Pagès Editors, qui hauria de ser sinó!, acaba de presentar un llibre que és una petita joia la vàlua del qual va molt més enllà del que ja s’intueix a la mateixa portada. Dietaris de l’exili la podríem anomenar com l’obra pòstuma de Víctor Torres (1915-2011), el lleidatà fill del fundador de Joventut Republicana de Lleida que va marxar a fer la guerra contra el feixista a la columna Macià-Companys, va ser comissari polític d’ERC a l’exèrcit republicà, secretari general de la Presidència de la Generalitat en el exili amb Josep Irla, col·laborador íntim del President Tarradellas, diputat al Parlament per Lleida i senador en la recuperada democràcia i, sobretot, un home d’una vitalitat que contagiava qui tenia la sort d’estar al seu costat.

 Amb aquesta trajectòria, què ens pot aportar de nou un llibre que recull el seu dietari personal de dues etapes de l’exili francès? A més de sentir les pors i inquietuds en arribar al camp de concentració i els neguits i preocupacions dirigint una administració que feia aigües financeres i polítiques, aquestes pàgines ens mostren el polític amb dos dits de front sense pels a la llengua...

A Víctor Torres ja el tenia mitificat molt abans de deixar-nos, per això em provoca una mig rialla de comprensió i se’m engrandeix en la memòria quan llegeixo les seves paraules sobre altres mites com Irla i Tarradellas, “el Tarra”. Va patir com a normal el que per a nosaltres és històric i escriví coses que qualsevol assessor polític d’ara no s’atreviria ni a pensar del seu assessorat... Ens veiem dilluns vinent?


Article publicat al diari La Mañana el 28 de juliol de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada