Translate

dimarts, 2 de maig del 2017

Vida Lleidatana

Un magnífic llibre editat per l'IEI, prologat per Josep Vallverdú
i sortit dels tallers de la Impremta de la Diputació


Una de les sorpreses d’aquest Sant Jordi, amic, ha estat la magnífica edició de l’IEI dels facsímils del primer any de la revista Vida lleidatana (1926), sàviament prologada per Josep Vallverdú en un volum acuradament sortit dels tallers de la Impremta de la Diputació de Lleida. La publicació, nascuda sota la pressió de la dictadura de Primo de Rivera, encara va poder resistir fins al 1931. 

Sorprèn comprovar –tot i que confesso que m’ho esperava– com l’actualitat esdevé immortal... Passada una república, una guerra civil, una guerra mundial, 40 anys de dictadura i 40 anys de democràcia, alguns textos d’aquella Vida lleidatana només necessitarien una adaptació ortogràfica per passar com a escrits en ple segle XXI. Exageres! em critiques... 

Sobre l’1 de Maig unitari de 1926: “Però ah! que el primer de Maig passarà depressa i darrera de sa data no deixarà altra cosa que una estela de records enyoradissos, mentre els odis, les enveges, les petites rencúnies i les enemistats de capelleta seguiran imperant entre els homes representatius de les nostres organitzacions”. 

Sobre els periodistes, en aquell cas La Vanguardia: “el diari barceloní que amb deu cèntims us forneix abundosament de paper per a usos variadíssims”. És dimarts, comencem la primera setmana de maig del 2017;)

Article publicat al diari La Mañana el 2 de maig de 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada