Translate

dilluns, 16 de maig del 2016

#FestaMorosiCristians Saïda rendeix-te

Cristians! Traieu els mòbils i féu retuits
fins que li cremin els turbants a aquests moros descreguts.
Foto: Paeria


Com que uns quants –tampoc no molts per a ser sincer– m'han demanat poder llegir el text de les Ambaixades de la Festa dels Moros i Cristians (que es van recrear dissabte 14 de maig a la plaça Paeria), aquí us el deixo:


AMBAIXADES MOROS I CRISTIANS 2016

(A la finestra de la Paeria no es veu ningú esperant, mentre l’abanderada dels Cristians va entrant a plaça... )

Abanderada: Eh! A dalt del castell! Amb l’enrenou que estem fent, ningú no surt a rebre’ns? Si que en sou de confiats, moros...

(La Raia de Madina Larida es fa de pregar una mica... Surt com amoïnada... I mirant de tant en tant cap a dins)

Raia: Eh... (mirant cap a l’abanderada) Un moment, sisplau... (torna a desaparèixer un moment de la finestra)

Abanderada: Ara em dirà allò de “Vuelva usted mañana”... Què li han fet a la meva ciutat, Mare de Déu del Blau!


Raia: Un moment, dona, que això és seriós!

Abanderada: Més seriós que trobar-vos assetjats pel poderós exèrcit de la Comtessa dels Urgellencs? Més seriós que afrontar la fi de la vostra innoble ocupació de la ciutat? Més seriós que escoltar les contundents paraules que poden ajudar a salvar les vostres vides d’infidels si accepteu les amables capitulacions que us proposem?

Raia: (comptant amb les mans) Tres i sis més dos... Vuit més quatre i un... Abstenció... Una altra vegada empatats!!! Pel vel de la Saïda dels Musa!

Abanderada: Vols estar per mi, poca-solta?

Raia: Però, com? Que no ho voleu entendre? Han tornat a empatar!!! Portem ja quatre dies de sessió plenària i no passen de la moció sobre si hem de canviar els noms dels carrers que baixen o dels que pugen...

Abanderada: No perdeu més el temps, que els vostres carrers els farem desaparèixer si abans no rendiu els vostres Alams als peus de la cristianíssima Arsenda de Cabrera! Ella, en la seva magnanimitat, us vol regalar l’oportunitat de mantenir la vida, tot i perdre la ciutat, si renegueu avui mateix de la vostra infame estada a la nostra estimada Lleida.

La Gran Coalició us derrotarà!
Foto: Tony Alcántara

Raia: Quina por que em feu, abanderada... Us penseu que podeu venir a Medina Larida amb aquesta constitució de ferro? En quina assemblea heu decidit venir a incordiar-nos amb la vostra insolència?

Abanderada: Sssshhhhh... No ho diguis això tan alt! Et penses que ets l’única que pateix pels desempats? Tenim aquí un principi de pacte entre els Pallaresos i els Urgellencs... I els Anglesola s’ho rumien, però al final s’uniran a nosaltres, segur. La Gran Coalició us derrotarà!

Raia: Escolta, ja fa un any que us vam expulsar de la nostra Suda, cristiana, i què ha passat des de llavors? Us heu matat entre vosaltres! Qui us queda? El de la cueta? Ni el Duran, ni el Mas, ni la Camacho...

Abanderada: El Rivera va emigrar i al Ros us el vau quedar vosaltres!

Raia: I aquí el tenim... Empalmant plens de quatre dies amb comissions de set... Però els donen per la tele, eh! Tot molt transparent!

Abanderada: Vale, vale... Ens posem una mica serioses? (recuperant el posat solemne) Escolteu bé Raia de Medina Larida: Sóc portadora d’un missatge de la Comtessa dels Urgellencs adreçat a la Saïda dels Musa.

Raia: Que li enviï un tuit!

Abanderada: Com t’atreveixes? Quina ocurrència més fora de lloc!

Raia: Fes-me cas, dona, és més fàcil així. Mira... Li poseu el hashtag “#FestaMorosiCristians” i el text “Saïda rendeix-te”.

Abanderada: Ja... I “feu RT per la rendició o FAV per la lluita”...

Raia: Doncs no és mala idea del tot... Però ho podria escriure també en “cristiano”?

Abanderada: En cristià? Et penses que la meva comtessa li pensa escriure en moro, descarada?

Raia: No, no, no, en cristiano... En cristiano an-ge-li-cal vull dir...  Apunta: (marcant molt l’accent) “Fiesta Moros y Cristianos... Saïda ríndete. Haced RT para la rendición o FAV para la lucha”... Que això d’aquí s’aguanta per uns acords entre ángeles molt delicats...

Abanderada: Em prens el pèl, no? La veritat és que ja em comença a cansar aquesta tàctica dilatòria per a no voler assumir la imparable transcendència del procés al que estem ineludiblement abocats...

Raia: No t’embalis!!! T’asseguro que la meva Saïda rebrà el missatge abans pel tuit que si me’l lliures a mi. Què et penses que fan aquí dins mentre debaten les milers de mocions? Doncs estar pel Twitter!

Abanderada: I el Facebook? (així: en plan “Y la Europea?”)

Raia: Tu mateixa... Però m’estranyaria molt que la digníssima Saïda dels Musa, Jalwa al-Abbar, coneguda com al-Miknassiya, defensora de la respectada, andalusina i invencible Medina Larida, li hagi demanat amistat a la teva cristiana...

Abanderada: Amistat cap ni una!!! Es fa tard, mora. I no penso perdre més el temps. Avisats esteu infidels. Si encara hi sou aquí quan el sol torni a il·luminar la corona a mig camí de l’infinit, la següent claror que veureu serà la de les nostres fulles d’acer sobre els vostres colls... L’última de les llums!

Raia: Missatge rebut, poetessa... Ja us podeu anar calçant, que per molt que es barallin entre els Musa, els Banu-Hud i els Al·leridís, una cosa ens acaba unint sempre... Ara no sé ben bé quina, però segur que si debatem una mica trobarem l’alè d’Alà amb el que us farem ali-oli.

Abanderada: (traient un mòbil) Ja que em provoques, ara mateix li escric el tuit: “#FestaMorosiCristians Saïda rendeix-te”. (dirigint-se a les seves tropes) Cristians! Ja ho heu sentit, traieu els mòbils i féu retuits fins que li cremin els turbants a aquests moros descreguts.

Raia: Eps! I algun favorit si voleu una mica de gresca demà...

Abanderada: Doncs, entre nosaltres dues tot queda dit! Amb Déu us deixo i us encomano.


Raia: Au, corre i emporta-te’l, que demà el Profeta ens guiarà allà on us amagueu. (entrant a Palau) Eh! Heu vist el tuit? Moció! Tinc una moció d’urgència!

I com que no va haver-hi consens, finalment es va produïr la batalla,
amb textos de David Prenafeta i Ferran Montardit.
Foto: Lídia Sabaté

2 comentaris:

  1. Bona nit, sóc l'abanderada cristiana, la Roser. Em va agradar molt interpretar el teu text. També demanar-te disculpes per haver-me deixat en algun moment algun trosset de text o canviar alguna paraula.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hahaha! Que va! Vas estar esplèndida i contundent. Un plaer!

      Elimina