Translate

dilluns, 11 de març del 2013

Camacho, la punta de llança de Rajoy


Tant els socialistes com els populars catalans s’atorgaven el paper de mitjancers entre la Generalitat i el govern de l’Estat com a estratègia per fer valdre més car el seu escàs pes al Parlament de Catalunya en aquells temps de governs monolítics de CiU. La jugada consistia en ser, de facto, la primera oficina de la Moncloa a prop de la plaça Sant Jaume. Així ha estat en temps de Felipe González i José María Aznar. Aquella dinàmica es va perdre amb la coincidència dels dos governs tripartits a Catalunya amb Zapatero a Madrid. I ara sembla ser que el PP ha canviat de tàctica: no vol mitjancers, vol puntes de llança, i Alicia Sánchez-Camacho esmola les eines...

Tenir tot el poder a l’Estat atorga una capacitat d’influència institucional innegable a Catalunya tot i ser la quarta força política al Parlament. Ben jugat, aquest partit polític mitjancer sempre apareix a les fotos oficials d’inauguracions, tallades de cintes i actes de repercussió social. Madrid li presta al català un ministre, secretari d’Estat o director general d’un Ministerio, amb el qual assoleixes un tractament protocol·lari per sobre del que aconsella el repartiment de forces parlamentari.

Madrid et permet més visibilitat de la que t’han donat les urnes a Catalunya. Així m’ho explicava fa temps un polític que al seu dia exercia de mitjancer. El repte era, després, saber aprofitar totes aquestes plataformes per incrementar el sostre electoral local. Funcionava, anem a ser sincers, de manera relativa. Hi havia, també, un principi de funcionament: el mitjancer feia de “conseguidor”, tota l’estratègia era per aparèixer davant l’electorat català amb les mans plenes: de transferències, de fons europeus, d’ajuts, de major autogovern...

Però ara les coses han donat un gir de 180 graus: el partit representant del govern de l’Estat a Catalunya s’ha convertit en el primer mur de contenció de les aspiracions expressades al Parlament de Catalunya. Amb Mariano Rajoy i Alícia Sánchez-Camacho no existeix més mà estesa que la que va directament a la jugular, sense contemplacions, sense contemporitzar, sense vergonyes.

Dia a dia veiem com el PP Català és cada vegada més d’Espanya i menys de Catalunya. Són els mateixos que van recórrer la piel de toro demanant signatures contra el projecte d’Estatut promogut pel Govern de Pasqual Maragall i els mateixos que acusen de secessionistes tots aquells que no combreguen amb la España una, grande y libre. Però també són els mateixos que tenen sospitoses llibretes que amagar, vestits i festes que oblidar i 6 milions d’aturats que no hi ha manera que es quedin quiets sota les catifes.

No entraré en detalls d’aquesta historieta de Mortadelo y Filemón que és el joc d’espies, ni les amenaces de no pagar els ajuts de la PAC als agricultors, ni la guerrilla de credibilitat entre Mossos d’Esquadra i Policía Nacional... Són només grans de sorra d’una platja molt gran, la platja que més d’un voldria que fos la del desembarcament (per terra, mar i aire) d’una Catalunya massa crispada i alhora massa cansada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada