Translate

dimecres, 5 de setembre del 2012

Temps mort al PSC


En política, sempre s’ha dit, tan important és el fons com les formes. I li afegiria, encara, una tercera variable: el temps, el moment, en el qual es materialitzen aquests fons i formes, especialment quan parlem de canvis. Des d’aquesta òptica, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, no ha escollit amb prou encert el moment per efectuar els canvis al Grup Socialista al Parlament, la mal anomenada “purga nacionalista”.


El canvi al capdavant del Grup, personificat en les figures de Joaquim Nadal i MiquelIceta, era una decisió que tothom hauria entès com a lògica com a conseqüència del resultat del Congrés del PSC al desembre passat. Tota nova estructura de govern, i l’Executiva d’un partit polític és això, té dret a fer visible la nova relació de poders en tots els àmbits de projecció pública. I més quan el líder orgànic del partit no en té cap altra finestra pública que la del propi partit.

Perquè no es va fer aquest canvi al seu dia? Qüestió de temps: fer-ho immediatament després del Congrés s’hauria interpretat en clau de vendetta, i més després de les forçades referències a la unitat d’acció de totes les famílies a la que obliga tot congrés de confrontació. Deixant passar, o morir, el temps es volia apaivagar aquesta interpretació als cercles político-mediatics. Primera errada! Igualment s’ha interpretat en clau de purga.

Aquí vull aprofitar per esmenar la plana l’alcalde i ‘primariable’ socialista Àngel Ros, que a l’entrevista a Els Matins de TV3 ha dit que a ell li hauria costat més temps que a Navarro fer aquests canvis... Ho va intentar fer al Grup de la Diputació de Lleida 48 hores després de ser escollit primer secretari del PSC de les Terres de Lleida, plantejant la substitució del president i portaveu Miquel Aguilà. Com que es va interpretar en clau de revenja, passats els mesos va haver de pactar una solució intermitja que ha imposat una bicefàlia al grup provincial entre Aguilà i l’home de Ros, Enric Colom.

Tornant a Navarro: Es pot argüir que s’ha fet ara per aprofitar l’inici del nou curs parlamentari, ja que forçar aquests canvis en mig del període de sessions crearia alguna confusió. Segona errada! El curs polític no comença quan els senyor diputats arriben a l’Hemicicle, sinó quan comences a planificar-lo. I fins fa tres dies, el PSC tenia una altra planificació diferent de l’actual de com seria aquest nou període de sessions al Parlament.

El moment oportú hauria estat abans d’iniciar les vacances d’estiu: el nou equip es fa la idea del que li ve pel davant, la polèmica pública hauria quedat més apaivagada, tot i que les xarxes socials no en fan de vacances, i els canvis no s’haurien barrejat amb el debat sobre les posicions del PSC en l’eix nacional de la política catalana.

Tercera errada! Quan el principal debat polític a Catalunya és la manifestació de la Diada i al si del PSC encara debaten com afrontar-la, que si la pancarta, que si el pacte fiscal, que si el PSOE, que si... Quan aquest és el principal debat públic, aquests canvis només es poden percebre com un gir cap el PSOE, ja que el sector majoritàriament damnificat és l’autoanomenada ala catalanista del PSC gràcies a la quarta errada: incloure en el paquet a noms com Ernest Maragall i MarinaGeli i, m’atreviria a dir, Laia Bonet. Ja que agafes l’escombra...

Els socialistes catalans, doncs, inicien el curs polític català en període de temps mort: sensació de batibull generalitzat amb les famílies en discòrdia, desgavell de cara al #11s12 i les seves conseqüències el dia 12 de setembre, desconcert sobre si s’inicia el procés de primàries o s’espera una mica més a veure si han de fer com a Galícia, desconeixement de si al Parlament es notarà el canvi de rumb d’un ex-conseller a un altre ex-conseller...

En política, quan estàs en temps mort el rellotge només es para per a tu, els altres continuen fent joc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada