Translate

dilluns, 30 de desembre del 2013

Off Paeria



Diferents entitats ciutadanes han aconseguit que la Paeria debati la política de privatitzacions dels serveis públics.

Els 27 regidors de l’Ajuntament de Lleida representen la voluntat directa dels 34.486 ciutadans que van votar PSC, CiU i PP al maig de 2011. Lluny dels 43.548 lleidatans que en les eleccions anteriors, al 2007, van veure traduït el seu vot en capacitat de fer política local des de dins de la Paeria. A dia d’avui, 8.417 persones no tenen un regidor que segui al Saló de Plens a conseqüència del seu vot i, d’aquests, 5.867 electors optaren per ICV, ERC, CUP i Ciutadans, que fan política a altres institucions, com el Parlament.



Aquesta xifra és la que han de retenir: prop de 6.000 lleidatans políticament actius, o com a mínim votants efectius, no es reconeixen amb el que passa a l’interior del Palau dels Sanaüja. Els seus referents estan fora de la Paeria, al costat de formacions que sí tenen vida política nacional. Aquesta xifra ens ajuda a explicar perquè qualsevol debat municipal és fortament contestat al carrer, especialment a les xarxes socials, on les persones políticament actives es poden convertir en activistes polítics sortejant la falta de presència, també, als mitjans clàssics.


És per l’esquerra on es produeix aquesta infrarrepresentativitat que busca formes per fer-se sentir i intentar modificar decisions municipals. Un exemple és el mecanisme de l’Audiència Pública, amb el que especialment les CUP impulsen debats que queden fora de l’ordre del dia dels paers. No és que aquests ciutadans estiguin en contra de tot, és que no tenen qui voti per ells als plens. Ens veiem dilluns vinent?

Article publicat al diari La Mañana el 30 de desembre de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada