Translate

dilluns, 15 de setembre del 2014

10 anys sense ‘estanquera’


Butlletí del Grup Municipal d'Esquerra de l'època



La commemoració del Tricentenari, l’expectativa assolida amb brillantor cívica de construir la V i tot el soroll al voltant de l’incert 9N ens han fet passar per alt una petita efemèride local: Aquest Onze de Setembre s’ha complert una dècada que la ciutat de Lleida celebra la Diada sense la bandera espanyola als edificis públics locals i, sobretot, la Seu Vella. Què són 10 anys en el flux de la Història? Una nota a peu de pàgina, però cal que algú l’escrigui.

Qui era tinent d’alcalde, Xavier Sàez, va dissenyar aquella Diada del 2004 modificant substancialment el model de les anteriors diades amb govern municipal PSC-ICV. El que ara veiem com a normal, fa només 11 anys era la mania d’uns extravagants radicals i minoritaris. La paradoxa és que no hi ha millor reconeixement a aquells temps de transformació que la integració anònima en la nostra vida quotidiana d’allò que un dia va ser trencador.   

La memòria és feble, i en part està bé que així sigui per poder fixar la nostra atenció en el futur i no en allò que podia haver estat. Però és inevitable mirar enrere amb ulls nous. Els avanço un mes l’Avui fa anys de... que cada dia ens escriuen en la Pàgina Dos Joan Bellmunt i Joan Ramon González: “14 d’octubre de 1932; El Govern de la Generalitat, reunit a Lleida sota la presidència de Francesc Macià, acorda convocar eleccions al Parlament de Catalunya per al 20 de novembre”... Punyeteres mirades enrere! Ens veiem dilluns vinent, quan igual Escòcia ha decidit mirar el seu futur com a Estat independent?


Article publicat al diari La Mañana el 15 de setembre de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada