Translate

dilluns, 22 de juliol del 2013

Jo pacto, tu pactes, ells pacten?

Manllevo aquesta imatge del bloc de Josep Antoni Duran i Lleida,
l'entrada on l'he trobat (de maig del 2012) s'intitula: Diàleg, diàleg... pacte pacte


Incitat, provocat o simplement convidat per Èric López, l’altre dia a la seva columna de La Mañana, a mantenir una mena de joc i culebrot d’estiu de política-ficció, miraré de contestar avui la seva pregunta final. No patiu, no entraré en una saga interminable sobre com veig les properes municipals de 2015 a la ciutat de Lleida. El que ja està dit, escrit queda per l’eternitat d’Internet...


Em pregunta l’Èric com veuria un pacte CiU-ERC a la Paeria. La meva resposta hauria de ser ras i curt: Jo no el veig! No significa que sigui impossible o que ambdues formacions siguin incompatibles o que m’agradés menys o més... És que a hores d’ara, meitat del mandat municipal 2011-2015, no detecto cap indici que la suma de les dues candidatures superin els 14 regidors necessaris per formar govern a l’Ajuntament de Lleida... O s’apropi als 12 que permetin negociar acords puntuals amb altres grups.

No repetiré aquí els arguments exposats a la trilogia, però en essència sostinc que bona part l’electorat nou que avui tindria lligat ERC a Lleida prové del nínxol de CiU, tal i com posen en evidència les darreres enquestes a nivell nacional, consolidant un moviment que va quedar inesperadament palès a les eleccions al Parlament de Catalunya del novembre passat. Escric inesperadament perquè ni uns ni els altres s’ho esperaven.

Les Municipals són les més personals de les eleccions, efectivament. El pes i la projecció d’un candidat poden impulsar una marca amb dèficit de credibilitat o frenar l’ascens del partit si la persona és mal percebuda per l’electorat. A dia d’avui, CiU no té candidat formal a l’Alcaldia de Lleida pel 2015 i ERC acaba d’escollir Carles Vega, tot i no ser el candidat preferit de la direcció nacional del seu partit.  

Vega, que va ser regidor a la Paeria a l’oposició d’Antoni Siurana al mandat 1999-2003, va formar part de l’estructura del Govern de la Generalitat a Lleida entre 2004 i 2010, en els governs liderats pels socialistes Pasqual Maragall i José Montilla. Va ser el delegat de les conselleries amb més significació de polítiques socials, Ensenyament i Benestar Social. I abans va participar en les complicades negociacions que portaren al setembre de 2003 l’ERC de Xavier Sàez al govern municipal de Lleida.

M’agafo a aquesta època per posar en evidència que cap pacte polític és impossible quan mana l’aritmètica. Va ser la insistència sistemàtica de Sàez i el treball de posar al descobert escàndols de la Paeria en mans del sistema judicial allò que va minar l’electorat d’un Siurana també tocat ja per la seva longevitat com alcalde.

El mateix Siurana que al 1995 va estar a punt de salvar la seva alcaldia pactant amb el PP de Pilar Arnalot i que va mantenir un govern de coalició amb ICV del 95 al 2003, es veia obligat a cedir part del seu govern a qui l’havia descavalcat!

Siurana va intentar governar amb una minoria de 13 regidors (10 del PSC i 3 d’ICV), però al primer Ple Municipal es va trobar al davant una coalició de 14 edils (8 de CiU, 3 de PP i 3 d’ERC) que li van desmuntar l’estructura de gerents amb la que funcionava aquell Ajuntament i l’advertien que mai aprovaria un pressupost. Després d’un estiu mogudet, Antoni Siurana i Francesc Pané accepten governar amb l’enemic i plegar-se les seves condicions. Aquest va ser l’únic pacte CiU-ERC que recordo a l’Ajuntament de Lleida...

I a nivell nacional? Ja veieu que ERC ha optat per la formula de sostenir CiU al govern des de l’oposició... És una opció de transició que en el futur permetrà governs conjunts? Novament, hem d’esperar esdeveniments al llarg de 2014.



Finalitzo, amb voluntat de continuar jugant, amb una pregunta, amic Eric: CiU i ERC ja s’han associat en l’empresa d’arribar a sumar 14 regidors a la Paeria?

3 comentaris:

  1. Bones Ignasi... prefereixo escriure't per aquí perquè el Twitter és limitades en caràcters. Tal i com dius jo tampoc veig un govern a la Paeria CIU-ERC i no perquè no m'agrada la idea sinó pel fet que o conto que arribin als 14 regidors aquestos.
    En les últimes entrades on has estat analitzant les futures municipals penso que hi ha una variable que pot ser bastant significativa que és l'abstenció. Tot i que fent política ficció no l'acostumo a encertar gaire, crec que aquest cop afectarà sobretot PSC i PP per les dinàmiques de partit, tot i que el PSC a Lleida ciutat és una cosa imprevisible.
    No crec pas que CIU perdi regidors, penso que té una base sòlida de votants que en cas d'abstenció alta els pot fer augmentar el % de vot (que potser no pas el nombre de vots absoluts)... és a dir que CIU podria moure's en una forquilla de 6-8 regidors. L'entrada d'ERC que dono per feta pot ser de 3-4 regidors tranquil·lament... una difícil situació amb un màxim de 12 regidors on caldria veure el paper (bastant sucursalista) que tindria el regidor d'ICV que segurament entraria.
    Aquesta abstenció que menciono podria fer perdre 6 regidors entre PSC i PP. El PP crec que ja ha tocat sostre a nivell municipal.
    Atentament.

    ResponElimina
  2. Benvolgut, l'abstenció és una variable que perjudica els que són a dins la Paeria, ja que, en la seva major part, és electorat mobilitzat per les noves propostes... Per contra, prevec una alta participació de votants. Aquest fet produeix més pressió sobre CiU, coalició que està de baixa... Però tampoc no és dolenta la teva reflexió.
    Discrepo només sobre l'apreciació que fas d'ICV, i aprofito per fer un matís que a l'article no queda prou clar: Iniciativa al 2003, que governava amb Siurana amb només un regidor mentre l'alcalde rebia les batacades judicials, va ser potser el més beneficiat del desgast del PSC, passant d'un a tres regidors tot i estar dins aquell govern. No els titllaria de sucursalistes...
    Gràcies pel comentari!

    ResponElimina
  3. En el tema de l'abstenció em referia sobretot a una abstenció de votant del PP i del PSOE sobretot del 2n partit. És una apreciaicó personal que m'he fabricat a partir de comentaris d'amics i coneguts exvotants socialistes. Com bé dius això podria afavorir ERC i ICV (no sabria com avaluar CUP i C's) i crec que l'electorat de CIU no es desmobilitzaria, potser hi hauria traspàs de vots entre CIU i ERC. També dependria del factor candidat de CIU.
    Respecte ICV... també és una apreciaicó personal, però sempre els veig com la crosa que els falta al PSC per arribar a algun lloc. És a dir, que si sumen tindrem govern socialista.
    Ara ja saps qui sóc, hehehe...
    Salutacions.

    ResponElimina