Translate

dilluns, 14 de setembre del 2015

Espanya no és problema



Els nous patriotes amb cap de cartró ho han intentat amb La Roja, 
fins que Piqué és xiulat pels propis


No! El problema és la inexistència d’una idea d’Espanya que entengui com a pròpies totes les realitats nacionals que hi conviuen. Pesa massa la història explicada en base a la Reconquista i la Colonització... I començar el segle XX amb la gran depressió postcolonial i 40 anys de Franquisme. 

No he comprendido nunca por qué preocupa el nacionalismo afirmativo de Cataluña y Vasconia y, en cambio, no causa pavor el nihilismo nacional de Galicia o Sevilla. Esto indica que no se ha percibido aún toda la profundidad del mal y que los patriotas con cabeza de cartón creen resuelto el formidable problema nacional si son derrotados en unas elecciones los señores Sota y Cambó”. Escrit al 1921 pel filòsof madrileny José Ortega y Gasset en la seva España invertebrada de relectura més actual del desitjable. 

Els nous patriotes amb cap de cartró ho han intentat amb La Roja, fins que el català Piqué és més xiulat pels propis que per l’afició contrària. I també amb l’Espanya de la gent, fins que un politicòleg madrileny ha vingut a dir-me que sóc invisible per ser fill de cordovesos que em van criar en una chabola de Montjuïc, el barri de San Idelfonso de Cornellà i el Barrio Chino de Barcelona. Ens veiem dilluns vinent? Perquè se’m veu, no?


Article publicat al diari La Mañana el 14 de setembre de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada